nu.nl/algemeen | Meer scholen keren zich af van urennorm
Scholen en docenten keren zich af van de 1040 uren norm, aangezien er niet genoeg leerkrachten zijn om kwalitatief goed gebruik te maken van al die uren.
Beide kanten van de discussie over de urennorm hebben goede argumenten voorzover ik het begrijp. De overheid (en ouders van leerlingen) willen meer contacturen voor leerlingen om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen en te waarborgen in onze kennismaatschappij. Ondertussen verzetten de scholen en leraren zich tegen de 'opvuluren' die geen waarde toevoegen.
Ik denk dat er geen perfecte oplossing is, ik geloof niet in een "silver bullet", maar wat als die leraren nou eens wat meer ondersteuning zouden hebben? De schaarste is aan leraren, niet aan methodes. Ik denk dan met name aan het toepassen van computerondersteund onderwijs in gebieden waar dat tot nu toe niet of weinig gebeurt, zoals het taalonderwijs. Dan kan dezelfde (schaarse) leerkracht meer leerlingen tegelijk "bedienen" zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. De leerling kan eindeloos veel oefenen (de computer is geduldig). Tenslotte kan de overheid net dat beetje meer bieden waar ouders om vragen zonder dat dit om een gigantische budgetvergroting vraagt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten